torstai 9. huhtikuuta 2015

Halvimmat budjettimatkaajan kohteet vuonna 2015

Matkalehti Momondon mukaan näissä 12 hullunhalvassa matkakohteessa voit viettää unelmien loman minihintaan!
Voit viettää mieleenpainuvia lomia vaikka et olisikaan lottovoittaja, ja tästä listasta löytyy vuoden 2015 jokaiselle kuukaudelle paras lomakohde minibudjetilla reissaavalle.

Tammikuu – Phnom Penh, Kambodža

Paikalliset huristelevat skoottereilla pitkin Phnom Penhin rantakatua.
Phnom Penh, Kambodža. © ND Strupler
Muista Kaakkois-Aasian pääkaupungeista poiketen, Phnom Penhissä ei ole vieläkään monia pilvenpiirtäjiä, joten tässä vilkkaassa kaupungissa kaikki tapahtuu lähellä maanpintaa. Täällä huristellaan skoottereilla vilkkailla torimarkkinoilla, nautitaan halvoista ruokaelämyksistä Tonlé Sap -rantakadun varrella ja ihastellaan Ranskan siirtomaa-ajan upeita rakennuksia.
Kaupungissa on käynnissä suuria muutoksia. Enää ei haluta muistella punakhmerien 1970-luvulla tekemiä hirmutekoja vaan kaupunki halutaan palauttaa takaisin siihen menneen ajan loistoon, jolloin sitä kutsuttiin Idän Pariisiksi. Daun Penh –alueelta löytyy Kansallismuseo ja upea kultainen Kuninkaallinen palatsi, ja sinne on ilmestynyt myös nopeaan tahtiin lukuisia artesaaniliikkeitä ja boutique-kahviloita.

Helmikuu – Lima, Peru

Pikkupoika juoksee Liman monien seinägraffitien ohi.
Lima, Peru. © GAUCHE .
Lima on monien vastakohtien metropoli. Vähän vanhaa, vähän uutta, jotain Espanjasta lainattua ja sinisen Tyynenmeren viileä tuulahdus – tätä kaikkea on tarjolla tässä yhdessä Latinalaisen Amerikan eläväisimmistä kaupungeista!
Unescon maailmanperintökohteena olevan kaupungin historiallisen keskustan, Kuninkaiden kaupungin, jokaisesta nurkasta löytyy mielenkiintoisia jälkiä siirtomaa-ajasta. Siellä sijaitsee myös alueen todellinen helmi, 1500-luvun loppupuolelta peräisin oleva barokkityylinen San Franciscon luostari.
Jos sinua kuitenkin kiinnostaa enemmän moderni elämänmeno, suunnista rannanpuoleiseen Barrancoon. Siellä voit kuljeskella pitkin kiemurtelevia mukulakivikatuja, ja ihailla huimaavia graffitimaalauksia sekä tutustua halpaan perulaiseen safkaan ja meluisiin paikallisiin kapakoihin, joista saat hyviä drinkkejä halvalla. Jos akkusi tarvitsevat lataamista, suuntaa upean outoon Sähkömuseoon.
Ja myös sää suosii tähän aikaan vuodesta! Jos reissaat tähän Perun pääkaupunkiin helmikuussa, saat nauttia auringonpaisteesta eikä sinun tarvitse kärsiä paksusta kosteasta sumusta, jota paikalliset kutsuvat La Garuaksi. Lisäksi voit ihastella upeaa panoraamanäköalaa Tyynenmerelle.

Maaliskuu – New Orleans, Yhdysvallat

Ihmisiä kuljeskelemassa New Orleansin kuuluisimmalla kadulla valoisana kesäiltana.
New Orleans, Yhdysvallat. © Debraj
Kun kaupungin logona on ”Laissez les bon temps rouler”, ei ole ihme, että New Orleansissa ollaan aina juhlatuulella. Helmikuussa tänne saapuu tuhansittain ihmisiä osallistumaan Mardi Gras -karnevaaliin. Jos kuitenkin teet reissun tänne maaliskuussa, pääset vieläkin osalliseksi juhlatunnelmasta, mutta voit nauttia lämpimämmästä säästä ja pienemmästä tungoksesta. Lisäplussana voit tutustua kaupungin ihastuttavaan kreolilaiseen arkkitehtuuriin aivan omaan tahtiisi.
Kun olet ahtanut itsesi täyteen herkullisia gumbo- ja jambalaya-ruokia, kannattaa hypätä raitiovaunun kyytiin ja lähteä seikkailemaan riehakkaaseen yöelämään. Ranskalaiskorttelin nurkkauksissa soittelevat erinomaiset jazz-muusikot ja alueelta löytyy elävän musiikin klubeja, joiden tarjonta saattaa sekä yllättää että ihastuttaa, mutta aina ilman vararikkoa!

Huhtikuu – Busan, Etelä-Korea

Kirsikankukkafestivaalit Jinhaessa.
Jinhae-gu/Busan, Etelä-Korea. © Cylee
Etelä-Korean suurin kauppasatama ja Aasian suurimmat filmfestivaalit löytyvät Busanista, joka ottaa sinut lempeämmin vastaan kuin sen meluisa isoveli Soul. Busanissa vuoristoon, rantoihin ja buddhalaisiin temppeleihin tutustuminen ei maksa paljon.
Busanissa kala on ruokalistan ensimmäinen vaihtoehto. Siellä pyydystetäänkin miljoonia mereneläviä kaupungin Jagalchi-kalatorille, josta ravintolat hakevat kalansa ja nälkäiset reissaajat etsivät halpaa syötävää. Mene piknikille Dongbaek Island Parkiin, jossa saat kokea Etelä-Koreaa ihastuttavan aitona ja luonnonkauniina.
Huhtikuu on paras aika nauttia naapurikaupungin, Jinhae-gun, upeasta vuosittaisesta kirsikankukkafestivaalista. Jinhae-gu on muutaman tunnin junamatkan päässä, mutta nämä vaaleanpunaiset kukkaset ovat todella matkan arvoiset!

Toukukuu – Tbilisi, Georgia

Tbilisin vanhankaupungin taloja.
Tbilisin vanhakaupunki, Georgia
Mikäli vatsasi määrää lomakohteesi, kannattaa valita tämä värikäs Georgian pääkaupunki.
Tbilisi on gourmet-paratiisi, jonka jokaisessa ruokapaikassa tarjoillaan khinkali-lihanyyttejä ja georgialaista pizzan vastinetta, hatsapuria. Kyytipojaksi voit ottaa muutaman kulauksen hyvää ja täyteläistä punaviiniä, minkä jälkeen voitkin lähteä rentoutumaan vanhankaupungin kuuluisien lämpökylpylöiden höyryihin.
Tämä ikivanha kaupunki on perustettu 400-luvulla, ja vuosien saatossa sitä on uudelleenrakennettu 29 kertaa, joten sen arkkitehtuuri on eksoottinen sekoitus keskiaikaista, klassista, art deco ja Neuvostovallan ajan tyyliä. Kaiken tämän ja ihanan alkukesän sään ansiosta Tbilisistä on varmasti tulossa seuraava metropolikohteiden hittisuosikki, joten sinne kannattaa matkustaa nyt, kun hinnat ovat vielä hullunhalvat!

Kesäkuu – Izmir, Turkki

Kaunis panoraamanäköala Izmirin satamasta.
Izmir, Turkki
Tämä Egeanmeren rannalla sijaitseva vilkas satamakaupunki on kuuluisa modernista elämäntyylistään, ja se on ollut 5000-vuotisen historiansa aikana niin kreikkalaisten, juutalaisten, armenialaisten, ranskalaisten kuin italialaistenkin kotimaa. Nykyisin İzmir on rento paikka, jossa ystävälliset paikalliset kuluttavat aikaansa Alsancak-alueen baareissa, tai luovat taidetta hylätyissä teollisuusrakennuksissa, joista on tehty taidenäyttelykollektiiveja.
Kesäkuussa kaupunki on täydessä kukoistuksessaan. Silloin voit osallistua yhteen Turkin tärkeimmistä kulttuuritapahtumista, kansainväliseen Izmir-festivaaliin, jossa on esillä erinomainen sekoitus klassista ja modernia balettia, teatteria ja musiikkiesityksiä. Ja saat kaiken tämän ennen sietämättömän kuumaa kesäsesonkia.
Tämä on edullinen ja viehättävä vaihtoehto muiden suosittujen turkkilaisten kohteiden joukossa. Rauhallinen Ramon ranta (Altınkum Plajı), jonne ei ole vielä ilmaantunut hotelleja, on vain tunnin matkan päässä Çeşmessä, joten saat samalla reissulla sekä kaupunki- että rantaloman.

Heinäkuu – Budapest, Unkari

Budapest, Unkari © anieto2k
Vaikka tämä vilkas kaupunki tulee vuosi vuodelta yhä suositummaksi, tulet hämmästymään miten paljon hauskaa tekemistä Budapestista löytyy budjettireissaajallekin.
Budapest on parhaimmillaan heinäkuussa, ja – jos helle käy liian tukalaksi – voit aina vilvoitella Kaupunginpuistossa sijaitsevassa Széchenyin kylpylässä, jossa vanhat papparaiset pelaavat shakkia kelluvilla shakkilaudoilla. Illan hämärtyessä tee kuten paikalliset ja suunnista puistoihin, jotka ovat täynnä tuttuja huvipuistolaitteita ja kesäistä ilonpitoa.
Jokaiseen Unkarin matkaan kuuluu tietenkin myös tutustuminen maailmankuuluun Falk Miksa utca -katuun, jonka varrella olevissa monissa museoissa ja antiikkikaupoissa voit muistella edesmenneen kommunismin juttuja.
Jos haluat tutustua muuhunkin kuin klassisiin nähtävyyksiin, suunnista VIII-alueelle (Józsefváros), joka oli aikoinaan rikollisten pesäpaikka. Nykyisin siitä on muodostunut Budapestin jännittävin paikka, jonka kahvilat uskaltavat poiketa perinteisestä Magyar-ruokaperinteestä, ja josta löytyy kokeilevan taiteen paikkoja, kuten Lumen valokuvamuseo.

Elokuu – Porto, Portugali

Panoraamanäköala kauniista Portosta!
Dom Luís I -silta, Porto, Portugali. © MDPN
Porto! Euroopan kuuman kesän kaunein budjettikohde on tämä Portugalin viehättävän kaunis kaupunki.
Aloita kaupunkiin tutustuminen Unescon maailmanperintökohteena olevalta Ribeira-aukiolta, joka sijaitsee aivan Douro-joen vieressä. Se on mitä mainioin paikka seurata kaupungin menoa aina hienostuneista katutaiteilijoista vanhoihin pariskuntiin, jotka tulevat aukiolle juomaan aamukahvinsa, portugalilaisen bica-espresson. Vain lyhyen kävelymatkan päässä sijaitsee Kristallipalatsin puutarha, jossa voit bongata huutavia riikinkukkoja ja rakastuneita pareja, jotka ovat kenties matkalla Romantiikkamuseoon, joka on täynnä 1800-luvun parhaita teoksia.
Paikallisia kutsutaan nimellä ”Tripeiros” (”mahalaukun syöjät”), mutta tyypillisin lounas Portossa on herkullinen ja lihainen lämmin voileipä, ”francesinha”! Siinä on kerroksittain erilaista lihaa ja juustoa, ja koko komeuden päällä on runsaasti tomaattikastiketta ja kyytipoikana tarjoillaan kylmää portugalilaista olutta. Tämä on oikea voileipien kuningas. Suuntaa keskustan Café Santiagoon kokeilemaan tätä herkkua.
Tällä alueella ollessasi sinun kannattaa tutustua ihastuttavaan art nouveau -tyyliseen kirjakauppaan, joka on nimeltään Livraria Lello & Irmão. Sieltä löytyvät Porton kaikki nuoret älyköt portviiniä siemailemassa ja mitä ihmeellisimpiä kirjoja selailemassa. Mikä olisikaan ihanampi tapa viettää iltapäivä romanttisessa Portossa!

Syyskuu – Oaxaca, Meksiko

Nainen lukemassa kivisen vesiputouksen päällä Oaxacassa.
Hierve el agua, Oaxaca, Meksiko. © Carlos Adampol
Meksikon rannikko on kuuluisa sinne järjestettävistä pakettimatkoista ja turisteja pursuavista rannoistaan, mutta jos suuntaat koilliseen sisämaahan päin, pääset halpaan kaupunkiin, joka on täynnä elämää, lupauksia ja yllätyksiä.
Vuorellisten laaksojen ja erikoisten Hierve el aguaksi kutsuttujen mineraalilähteiden Oaxaca on myös portti yhteen Latinalaisen Amerikan hienoimmista arkeologisista kohteista, Monte Albániin, joka on sapoteekki-intiaanien 500-luvulla eKr. rakentama kaupunki.
Siirtomaa-aikaisessa Oaxacan keskustassa kulttuuri kukoistaa, ja siellä voi tutustua ylevään dominikaanisen veljeskunnan barokkiarkkitehtuuriin sekä suklaalle ja chilille tuoksuviin toreihin, joissa voit syödä parasta meksikolaista ruokaa.
Oaxacassa on yli 150 000 rekisteröityä käsityön ammattilaista, ja sitä pidetäänkin Meksikon käsityöteollisuuden kotina. Lukuisista perheomisteisista pikkuliikkeistä voit ostaa puusta kaiverrettuja koruja, ja ostosten jälkeen kannatta ehdottomasti viettää keskipäivän fiestaa kauniissa Santo Domingo de Guzmán -kirkon puutarhassa.

Lokakuu – Tunis, Tunisia

Asiakkaita medina-markkinoilla Tunisissa.
Tunisin medina-keskus, Tunisia. © Michael Foley Photography
Yksi Pohjois-Afrikan jännittävimmistä kaupungeista on rento Tunis , joka on myös täydellinen kohde pikkurahalla reissaavalle!
Eukalyptus-puiden reunustamat Nouvelle Ville -alueen kadut luovat kaupungille modernin eurooppalaisen tunnelman, ja Karthagon naapurikaupungissa teet aikamatkan menneen valtakunnan loistoaikaan. Bardo-museossa taas on maailman paras kokoelma Rooman valtakunnan aikaisia seinämaalauksia ja mosaiikkia.
Unescon suojelukohteena oleva medina-vanhakaupunki ja sen lukemattomat basaarit löytyvät helposti ja tarjoavat mahdollisuuden tutustua pääkaupungin perinteisempään puoleen, jossa vanhanajan parfyymit lumoavat tuoksuillaan ja perinteiset räätälit valmistavat sinulle koristeellisen kullanvärisen tunikan.
Jos kuitenkin tämä Tunisin vilkas basaarielämä alkaa ahdistaa, pääset junalla 20 minuutissa rauhoittumaan boheemiseen Sidi Bou Saidin sini-valkoiseen kylään.

Marraskuu – Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Kalliolla istuva mies katselee Kapkaupungin rannikolle.
Näköala Lion’s Head -vuorelta, Kapkaupunki, Etelä-Afrikka. © lorenkerns
Kapkaupunkia kutsutaan kaikkien kaupunkien äidiksi (The Mother City), ja se tarjoaakin jokaiselle, myös minibudjetilla reissaavalle, jotakin kiinnostavaa aina kosmopoliittisesta taideskenestä ja suositulle Pöytävuorelle kiipeämisestä auringonpalvontaan erinomaisilla rannoilla.
Melkein puolet Kapkaupungin asukkaista ovat alle 25-vuotiaita, joten tyyliltään se on trendikäs, ystävällinen ja innovatiivinen. Mukava tapa viettää aikaa on käppäillä Woodstock-alueella sijaitsevan muodonmuutoksen läpikäyneen Old Biscuit Mill -tehtaan läpi, joka on pullollaan kansainvälisesti arvostettuja ruokapaikkoja, design-liikkeitä ja muita erikoisia pienyrityksiä. Ei olekaan mikään ihme, että Kapkaupunki valittiin maailman design-pääkaupungiksi viime vuonna.
Jos olet eläinten ystävä, kannattaa kävellä Boulder Beachille, jonka hiekkarannalla asustavat afrikanpingviinit.

Joulukuu – Colombo, Sri Lanka

Ihmiset kokoontuvat viettämään BuddhanVesak-päivää Colombossa.
Colombo, Sri Lanka. © Gerald Pereira
Vuonna 2009 loppuneen sisällissodan jälkeen tästä Sri Lankan suurimmasta metropolista on tullut erittäin trendikäs lomakohde, ja se sopiikin mainiosti joulukuun matkakohteeksi. Colombo tarjoaa erinomaisia makuelämyksiä ja vilkasta yöelämää hulvattoman halpaan hintaan.
Tätä kosmopoliittista ja moniuskontoista kaupunkia hallitsee kuitenkin Buddha, jonka ansiosta täältä löytyvät monet Aasian tärkeimmistä uskonnonharjoituspaikoista, kuten Beira-järven rannalla sijaitseva, ehdottomasti näkemisen arvoinen Gangaramaya-temppeli, joka on erinomainen paikka mietiskelyharjoituksiin.
Toinen lähellä sijaitseva Colombon instituutti on vanha hollantilainen sairaala. Tämä 1600-luvulla siirtomaa-aikaan rakennettu paksumuurinen ja punakattoinen rakennus sai uuden käyttötarkoituksen vuonna 2011, ja siitä onkin tullut yksi Colombon trendikkäimmistä paikoista. Iltaisin siellä heräävät eloon lukuisat jännittäviä fuusioruokia tarjoilevat ravintolat ja drinkki- ja tee-lounget.
Päästäksesi saarella vallitsevaan rentoon tunnelmaan, hyppää junan kyytiin ja tee romanttinen retki etelään Lavinia-vuorelle. Tämä alue on kuuluisa yhdestä asiasta – paratiisimaisesta kultaisesta rannastaan. Käy uimassa ja siemaile oranssinväristä King Coconut -juomaa, ja illan päätteeksi pääset ihastelemaan Intian valtameren taakse laskeutuvaa aurinkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti